Jak se matcha liší od zeleného čaje?



Matcha není žádný zvláštní druh čaje, který by šlo těžko zařadit. Matcha zelený čaj je zkrátka druh zeleného čaje, který pochází z Japonska. Vyrábí se z lístků čajovníků, stejně jako klasický zelený čaj. Ale na rozdíl od zeleného čaje, kde se čaj vaří z lístků, u matchi se celý lístek konzumuje. Ve formě jemného, rozemletého prášku. Také pěstování čajovníků, které jsou určené přímo pro výrobu matchi, jsou odlišné. Několik týdnů předtím, než se sklidí, se zastíní, aby se jejich růst zpomalil. Získávají díky tomu sytě zelenou barvu. Proto je matcha prášek tak jasně zelený.

matcha

Poté, co se listy sklidí, se suší, zbavují se stonků a pak se rozemelou na velmi jemný prášek. A právě to je matcha. Na rozdíl od zeleného čaje, se matcha nelouhuje. Rozemletý prášek se smíchá s vodou a tím pádem pijete celý list. To je velká výhoda, jelikož do sebe dostáváte o to více vitamínů a minerálů. Chuť matchi je jemně sladká a sytá, s travnatými a zemitými tóny. Je to chuť natolik specifická, že lze říct, že buď si matchu zamilujete, nebo její chuť budete nenávidět. Matcha má také vyšší obsah kofeinu, než klasický zelený čaj. Energie se z kofeinu z matchi uvolňuje postupně, takže je to ideální nápoj na dopolední pití.

matcha

Díky vysokému obsahu kofeinu je matcha ideálním nápojem, pokud potřebujete mít dostatek energie. Pomáhá také se zklidněním nervové soustavy a podporuje soustředění a udržení pozornosti. Matcha se nepoužívá jen jako nápoj, který si jen tak vypijete, protože si chcete dodat energii, nebo máte zkrátka chuť na matchu. V Japonsku je součástí důležitého a tradičního čajového obřadu. Také se zmatchi vyrábí spoustu nápojů a potravin, které můžete ochutnat. Různé latte, smoothies, zmrzliny, dorty, pečivo a další vynikající záležitosti. Matcha si udržuje svou popularitu a trend a bude tak tomu nejspíš i nadále. Nejen pro její popularitu, ale zejména pro její zdravotní účinky.

Comments are closed.